Kuukauden klubi – Svenkka

Yleinen 22.1.2020 Ali Jahangiri

Svenkka Stand Up Club aloittaa kevätkautensa 1.2. Puotilan Kartanon tiloissa.

Viidettä vuotta aktiivisesti toimiva Svenkka Stand Up Club, eli alan ihmisten ja katsojien suussa lyhyesti ja ytimekkäästi nimellä ’Svenkka’ kulkeva stand up -klubi on vakiinnuttanut asemansa Suomen parhaina pidettyjen klubien joukossa. Kattoon asti viritetty tunnelma, täyteen pakkautunut katsomo ja kovat esiintyjät. Resepti joka kuulostaa helpolta, mutta on vaikea saada aikaiseksi.

Klubi sai alkunsa öisen automatkan aikana esitetystä kysymyksestä. Silloinen stand up diggari (nykyään myös koomikko) ja tv-puolella vaikuttava Mika Niva oli juuri tutustunut koomikko-tuottaja Teurikseen, joka oli vuosia hakenut itseään Aasian viidakoissa ja vastikään palannut luovan tauon jälkeen alalle. ’Mulla on mesta tiedossa, mutta omistaja ei ole vakuuttunut. Miten tämä saataisiin tapahtumaan? Mika kysyi. Vastasin, pitää päästä vielä kerran kasvotusten esittämään ajatus. Saatiin audienssi ja lähdettiin käymään. Juotiin tarjotut kahvit ja lyötiin tarkka idea pöytään. Omistaja hyväksyi lopulta’, kertoo Teuris. ’4 kuukauden väsytystaistelun tulos’, naurahtaa Mika.

Ensimmäinen klubi ilta järjestettiin 18.9.2015 , 40 ihmistä jäi lopulta ulos. Kysyntä ylitti tarjonnan rajusti, ja tällöin oltiin Svenkan ’pikkupuolella’ eli alkuperäisessä Svenkan keltaisessa discossa. Omistaja nosti shamppanjan pöytään ja jatkoa seurasi. Klubi siirrettiin kartanon päärakennuksen juhlasaliin, 120 hengen katsomo, hienoin backstage mitä voi kuvitella ja historian patinoimat puitteet. ’Kuulostaa paikalta missä stand up ei toimi. Toimii kuitenkin’, sanoo Mika.

Puotilan Kartanon tiivis tunnelma.

Enimmäkseen illat ovatkin olleet loppuunmyytyjä ja illat loistavia, muuta niinkuin kaikessa, on tässäkin koettu ylämäet ja alamäet. Tekniikka on oikutellut, esiintyjiä on eksynyt suht’ syrjäisille Puotilan sivukaduille, kulujen jälkeinen tuotto on ollut helppo kuluttaa yhteen oluttuoppiin läheisellä ostarilla. ’Rakkaudesta lajiin’, sillä on monesti menty sanoo Mika. ’Mutta usko on aina kova!’ Silläkin on menty.

Historiansa aikana Svenkan lauteilla on nähty koomikoita ulkomailta saakka. New Yorkin Comedy Centralin listoilta löytyvää koomikkoa, Laugh Factoryn ’Funniest Person in the World Contest’:in semifinalistia, ’ei me kaikkia edes muisteta’, sanoo Teuris. Tuottajat esiintyvät toki klubillaan itsekin aika ajoin, mutta uutta materiaalia on hidas tuottaa ja 1-2 krt/sesonki on maksimi. Lisäksi halutaan antaa mahdollisimman monelle kyvykkäälle uudellekin tekijälle saumaa päästä esiintymään ideaaliin paikkaan.

Uudelle kaudelle Svenkan klubi trimmaa taas itseään entistä kovempaan iskuun. Luvassa on toiminnan laajennus kesäajalle (joka on ennen pidetty taukoa), normaalin yhden shown sijaan tuplashowt, eli kello 19.00 & 21.30, ja paluu synnyinkotiin eli Svenkan discon 50-paikkaiseen tiiviiseen huoneeseen. May the Laughter be with you!

Seuraava ilta on helmikuussa.