10 vinkkiä pikkujouluihin

Yleinen 19.11.2019 Ali Jahangiri

Tähän aikaan vuodesta pikkujoulusesonki käy kuumana. Monet yritykset järjestävät henkilökunnalleen tapahtumia kaupungin parhaissa menopaikoissa ja usein mukana on myös stand up -koomikoita.

Stand up toimii vallan mainiosti pikkujoulujen ohjelmanumerona. On kuitenkin otettava muutama asia huomioon onnistuneen komediaesiyksen takaamiseksi. Tähän olemme keränneet 10 vinkkiä joilla tilaamanne stand up -esitys toimii varmasti.

  1. Misä saan tilattua koomikon? Suurin osa Suomen koomikoista saa tilattua eri ohjelmatoimistojen kautta. Me suosittelemme Ohjelmakauppaa, joista saat koomikon lisäksi tilattua tapahtumaanne esimerkikisi juontajan, DJ:n tai bändin. Lisäksi koomikoita saat tilattua mm. Eventic:n, All Female Panelin, WT Comedyn ja Stand up Mafian kautta. Moni koomikko myy itse myös keikkojaan, joten voit olla yhteydessä suoraan artistiin.
  2. Paljonko kannattaa maksaa? Jokainen koomikko on määrittänyt itse hintansa. Huippunimistä kuten Sami Hedbergstä tai Ismo Leikolasta saa pulittaa jo sievoisen summan, mutta kokeneen koomikon saa tilaisuuteen myös alle tuhannella eurolla.
  3. Räätälöikö koomikko settinsä meille sopivaksi? Usein koomikot kertovat oman settinsä, mutta moni eläytyy tilanteen mukaan ja siten ottaa teidän porukan huomioon ja saa tilaisuudesta räätälöityä teille ainutlaatuisen kokemuksen. Mikäli haluatte, että koko esitys on täysin räätälöity teille, niin siitä joudutte pulittamaan luonnollisesti hieman ekstraa.
  4. Miten voin varmistaa, että koomikko tai hänen vitsit sopivat meille? Koomikot ovat yleisesti hyvin ammattitaitoisia ja osaavat soveltaa oman settinsä tilanteen mukaisesti. Koomikon ensisijainen päämäärä ei ole tuottaa pahaa mieltä vaan hauskuutella ja luoda rennon ja mukavan ilmapiirin.
  5. Missä kohtaa iltaa stan up toimii parhaiten? Usein kollegasi haluavat viettää keskenään iltaa ja pitää hauskaa, joten älä täytä pikkujoulujanne kaikennäköisellä ohjelmalla, eli ”Less is more” on hyvä ohjenuora suunnitellessasi illan kulkua. Koomikon on hyvä esiintyä alkumaljan tai pääruan jälkeen. Ota huomioon, että mikäli päivä on ollut pitkä ja juhlijoilla on nälkä, niin silloin kannattaa esiintyä vasta ruokailun jälkeen.
  6. Pidänkö esityksen salaisuutena? Stand up vaatii tietoisen yleisön. Joten kerro etukäteen, että illan aikana luvassa on stand up -komediaa. Kerro monelta se alkaa ja muistuta illan aikana pariin otteeseen vielä ohjelmanumerosta. Toisinaan on hyvä pitää esiintyjän nimi salassa, näin syntyy jännitettä, jonka laukaisee esim. tv:stä tuttu esiintyjä.
  7. Mitä koomikko tarvitsee? Koomikoille riittää usein selkeä esiintymispaikka, tarpeeksi valaistu esiintymisalue sekä hyvä äännentoisto. Useimmilla juhlapaikoilla nämä kuuluvat talon diiliin. Jos juhlapaikalla ei ole mahdollisuuttaa järjestää äänentoistoa tai valoja, ota yhteyttä esiintyjään. Keksitte varmasti yhdessä ratkaisuun. Lisäksi esiintymistä auttaa se, että kaikki juhlijat näkevät koomikon myös. Joten suunnittele pöydät siten ettei kukaan ole selin esiintyjään.
  8. Pitääkö jonkun juontaa koomikko lavalle? Komiikka on vaikea laji. Siksi on helpompaa, jos joku selkeästi juontaa lavalle esiintyjän, näin säilyy koomikon rooli itsellään. Juontaa voit esimerkiski sinä. Voit samalla kertoa miksi valitsit kyseisen esiintyjän. Se luo yleensä hyvän lähtökohdan esiintymiselle.
  9. Miten toimin jos joku kollegoista häiriköi? Sovi tästä esiintyjän kanssa. Jotkut esiintyjät ottavat yleisöä enemmän mukaan esitykseensä toiset taas ei lainkaan. Tärkeintä on, että teidän porukalla on hauskaa.
  10. Maksa lasku ajoissa.